About Me

My photo
saya seorang yang baik. :) akan sentiasa menjadi kawan yang baik & setia.garang tetapi berkawan dulu dengan saya, anda akan tau siapa saya. saya mempunyai impian yang besar untuk dicapai.

Wednesday, 25 December 2013

majlis pertunangan adikku




pada 8 disember yg lalu adikku telah selamat ditunangkan dgn girlfriendnya.... apa yg aku nak ceritakan, hantaran daripada pihak lelaki yakni adik aku dibuat sendiri oleh aku dan kazenku... pihak perempuan ada bg tapak utk hantaran tu siap, so kitorg buat n letak atas tu.... so nak tunjukla gambar sikit...

ni adalah sirih junjung yg aku buat..tapak tu mmg dah bg mcm tu


Gula2 berbentuk love.ni aku guna koko jelly
                                         
Bakul buah-buahan... tp pisang tu adik aku beli buruk sikit..

ni nampak gambar sireh junjung n gula2 love

ni pun buah jugak

Sepupu aku ada buat hantaran cheese cake, gula n garam dan apam polkadot...

                                                         
ini cheese cake,apam polkadot n puding

                                                                               
ini bunga yang ada gula n garam...

gambar tunang adik aku nantilah aku masukkan..hihihihihihi....





Friday, 6 December 2013

Menyanyi kena tangkap....

hihihi... ini kisah semalam.... pagi semalam aku temankan adik aku p ambik buku teks kt sekolah dia. SMK Dato Sheikh Ahmad. Dalam perjalanan kt trafik lite smpg 4 abi, ada lagu Jika nyanyia Melly Goslow... lagu tu lagu fevret masa zaman dok matrik..mmg nostalgiala.... kalau dengar lagu tu mmg teringat geng2 matrik ku...
sampai kt trafik lite batu 2 tu, aku berenti kat sebelah trak Majlis Perbandaran kangar. sebenarnya follow diorg ni dari keluar jalan kt depan umah aku lagi.... masa berenti tu, aku perasan kt blkg trak tu ada ramai lelaki....tp bkn org yg kena tangkapla...
aku pun mcm biasa la, buat bodo jer kt diorg tu n aku dok menyanyi ikut lagu jika tu.... aku perasan cam diorg dok tengok.... tiba2 ada buniy bising dari atas trak tu.... so akun adik aku pusingla...bengong giler.... rupanya diorg tu bawak kuar handphone n nak ambik gmbar aku.... aku nk tergelak tp kontrol gak la....
xtaula dia ambik tak...salah ker aku nyanyi dlm kereta aku...xkacau org pun...
adik aku tergelak2.... dia kata mcm org tu cakap nak ambik gambar aku dok nyanyi2...hahahaha...xsangka org perlis gitu...huhuhuhuhuhu...
org kt kl xpernah heran pun dgn org dlm kete sebelah....

Friday, 29 November 2013

CARI KERJA? Nuffnang and ChurpChurp want you to join the family!

Ada yang mencari kerja..sila baca email daripada Nuffnang kt bawah ni...

Dear Nuffnanger,

As announced last month, we have started a monthly recruitment drive so lo’ and behold, theNovember’s edition is finally here! Look no further if you constantly find yourself aimless without the social media & the need for a crazy team of colleagues you can call friends :) 



In Netccentric, we take our work seriously, just as much as we have fun! Some days, we come up with International Men’s Day just for an excuse to suit up, a casual Friday where we take the day off to play in the sun, & of course Halloween in October would never be the same without some horrific zombies and Mean Girls, Nuffies Edition loitering around the office. That pretty much says it all, an office culture like nothing you’ve experienced before.
Read on to find out more about the positions available!
AD OPERATIONS
If you’re meticulous, and great at multitasking, you’d do a great job as an Ad Ops (as we refer to them) executing all social media campaigns.
COMMUNITY RELATIONS
If you love meeting new people, planning events and are active on social media, look no further for the perfect job!
ACCOUNT EXECUTIVE
Are you the extrovert amongst your friends, always persuading them to try something out? If yes, you’ll fit in well as an Account Executive!
CREATIVE DESIGNER
Love seeing your designs all over the world wide web? Here, you get to work closely with the team to design and maintain the corporate branding of the Netccentric Group.
WEB DEVELOPER
Techies are the backbone of the company, with plenty of opportunities to work on great projects! If you have excellent PHP/MySQL and Javascript skills and love toying around with Ajax to build Web 2.0 applications, this is the role for you.
INTERN
Can’t climb the corporate ladder yet (lucky you) but curious to learn? Learn the ins and outs of a unique company like no other when you join us as an intern!

You should know the drill by now :) If you’re just as excited as us to be part of the ultimate crazy bunch of social media addicts, head on over here for more details! Better yet, you can submit your application directly to mycareer@netccentric.com.
As the saying goes, the more the merrier. So what are you waiting for? Drop us your CV now!


ok boleh try ye...

Ku Di Dalam Dilema...

Aku tak tau nak senyum ker nak masam. Nak bergembira atau nak bersedih. Perasaan yg bercampur baur...Gembirakah aku dgn perkhabaran itu...


malam tu, aku balik rumah, internet kt rumah problem. aku guna kameraku yg ada maxis broadband.dok berdiri kt dpn rumah tepi jln. tepi pokok bunga ros. dok cari line cek benda ni....bila dah dapat, aku xtau perasaan apa.... teringat pada hujung 2007 bila mana aku dpt tau ,permohonan aku ke selangor dilluluskan. aku membawa diri ke danga bay... tp mlm itu tidak...aku diamkan... keesokannya di rumah sepupuku, semua saudara maraku gembira dgn perkhabaran tersebut. aku??? cuma mampu tersenyum sedangkan dlm hatiku.... hanya Dia yg tahu....

seterusnya aku memberitahu anak2 muridku.... rakan2 sekerjaku juga membuatkan berat hatiku utk menerima berita gembira ini dengan kegembiraan..ya, aku sayang mereka semua....dan air jernih menitis lagi tatkala teringatkan anak2 murid yg bakal kutinggalkan terutama prs2 ku sayang....ya, aku sayangkan mereka...
smk la salle, pj antara kenangan terindah dlm hidupku...6 tahun di sini, banyak yg kulalui.... kenangan manis dan pahit..pastinya kenangan bersama anak2 muridku adalah kenangan manis bersama...Alhamdulilah,,,,,sebelum aku tinggalkan mereka, sempat aku membawa mereka bersama ku ke lawatan.... dpt menghabiskan masa bersamaku.... dalam ramai2 anak muridku, ada sorang ni, asyik sms aku...aku tau mereka tidak percaya kata2 gurauanku selama ini benar2 terjadi... ya, aku pun merasainya....
aku gembira utk kembali ke kampung halamanku...setelah 8 thn lebih bekerja di perantauan.... mungkin ada sesuatu utk ku di sini..mungkin pencarianku di JB, PJ akan berakhir di PERLIS....
Moga aku diberi kekuatan utk meneruskan kehidupanku.... Moga aku diberi kekuatan utk meninggalkan mereka....CIKGU SAYANG KAMU SEMUA>>>>


Thursday, 12 September 2013

Jatuh hati.....

tadi masa meeting, ada bersama seorang rakan sama batch bnk 2001-2005 upm. masa meeting cakap kt dia, hri ni genaplah 8thn kan kita posting.... ya...12 September 2005 tarikh di mana saya mengenali negeri Johor, mengenali smk tmn mutiara rini 2, dan rakan2 seperjuangan di sana dan realiti kehidupan seorang guru... rindu semua yg sama2 posting dulu,ingatkan susah sng kita bersama dulu... Zulhairi Harman Suraidah Abu Bakar Juhaida Mohd Said Rozita Ab Hamid Niesa Khairuldin Suryani AwangSharbina Mamat Normah Ismail
Like ·  · Unfollow Post ·  · Promote
  • Rozita Ab Hamid Rindunya msa 8thn lalu kn...byk kenangan pahit manis kt sna
    18 minutes ago via mobile · Unlike · 1
  • Mel Ahmad aku ingat lg ms En Taufik mntk Kaunselor ckp kt dataran...malu2 meow gitu
    10 minutes ago via mobile · Unlike · 1
  • Rozirah Ahmad hahahaha....tengah dok syok sembang,tiba2 kena panggil mmg la kak...tp boleh jer kan....xsgka akk ingat ye..hehehehe.... ita, ya byk kenangan....




  • Ni adalah status aku kt fb tadi....ya...ingat lagi selepas praktikal kt smk puchong bt 14 aku  balik kampung jaga mak aku. lepas tu dpt tau akan posting so aku ke puchong semula dan dpt tahu posting kt jb. mujur ada kawan tinggal kt jb. mardziah. so p umah dia n p tgk sekolah n cari rumah sewa. kenal la pembantu makmal kt sekolah smk tmn mutiara rini 2. dan aku tinggal dgn dia. posting 12.9 tp aku p lebih awal. dihantar oleh kwn aku liza.. tq liza n suami dia.....bersusah payah hntr aku kt jb.sesat lagi... sblm tu aku dh pos motosikal aku yg kt puchong ke jb. kawan baik aku fiza masa tu tgh buat kpli kt mpti jadi dialah yg temankan aku ambik motor kt bandar jb..fuh naik moto dr bandar tu sorg2 balik ke skudai...pengalaman indah tak ternilai...

    12.09.2005 aku naik motor sorg2 ke smk teknik jb...berani masa tu naik motor. skrg? hahahaha.... pastu kenal su, dia pun akan dok 1 umah dgn aku....balik ke tmn sri orkid berdua. rupanya semua yg posting thn tu semua tggl kt tmn sri orkid. rumah jer berbeza dan sorg kosmate aku vanitha dok kt tmpt lain.....

    housemate aku masa tu selain su adalah syida, jemi, khai dan azi.... yg sama posting, zul, kak ju, nisa, suryani, sharbina, normah, achik,ita.....pastu p sekolah tu orientasi pastu terus jadi guru kelas peralihan..hehehehehe

    best.....antara pengalaman terindah yg buatkan aku jatuh hati pada dunia perguruan ini..jatuh hati pada negeri johor....

Saturday, 7 September 2013

Nasi Kurang Lemak dan Sambal Telur + Ayam

Aku ni memang suka masak.... Dah jadi hobi . lagi suka masak kalau ada org nak makan. So minggu ni tetiba teringin nak makan nasi lemak dengan sambal sardin. jadi aku mintakla sorang akak kat sekolah ni bawa daun pandan untuk aku.... Siap bagi sepokok sekali dengan akar,tanah n bekas plastik hitam tu....Bolehla aku tanam kat rumah. masa nak balik dari sekolah ramaila yg tanya apa aku nak buat dengan daun pandan tu. Aku pun ceritala...Ada sorang adikni, tanya aku Kak Rozi nak bawa dtg sekolah ker esok...rasanya aku tak menjawab soalan dia...

Hari Jumaat, pagi2 aku pun masakla....tau kenapa namanya nasi kurang lemak? Aku tak letak santan dalam nasi aku,tp aku tukar dengan planta.memandangkan planta dah nak habis, aku letak sikit jer...pastu aku goreng telur dadar macam mak aku selalu buat. masak sambal n curah kt atas telur dadar tu...(ini kes rindu kt mak ni). ... mmm..tetiba rasa lapar lak..hihihi.... pastu sambal yg lebih tu aku ltk ayam goreng yg dipotong kecil....

Siap masak aku pun ber breakfastla sorang diri. Dengan air Kopi Mineral yg dicampur sedikit milo..mmmm...sedap....walaupun nasinya kurang lazat spt biasa...pastu mcm biasa post kt instagram n whatsapp...masa makan tu teringat lak kt adik yg tanya aku semalam tu...

Bukan apa teringat kat dia. Dia ni tengah pregnant sekarang...kesian,mcm xsihat jer..yerlah alahan...mkn pun kurang lalu...jadi masa nak p sekolah, aku pun tapau la sikit nasi, sambal telur n ayam tu tuk dia....masa tengah hari aku g kantin dengan dia, aku makan bihun sup...dah balik bilik guru baru aku gtau dia aku bawak makanan tuk dia...sukanyalah dia...

Lepas waktu rehat, dia pun makan..dengan seleranya..dia cakap sedap....aku selalu teman dia makan.selalunya dia makan, sikit jer n lambat2...hari ni makan habis....siap licin, g basuh bagi balik bekas kat aku..Ya Allah, gembiranya rasa dapat memberi makan kepada orang yang seperti ini...Suka tengok orang happy....dia cakap sedap walaupun tadi aku rasa mcm ada kurang rasa sikit..agaknya kena dengan selera dia kot.... Ramai juga kawan2 yg lain dok tanya, maaf ye kalau k.rozi tak bawak untuk korang sekali. jangan kecik hati.... tadi sebelum balik sempat buat lawak kt dia..."nak k.rozi masak hari2 boleh, tapi kena bayar la..." hehehehehe.....Moga anak yg dikandungnya sihat dan selamat....Amin....



Sunday, 28 July 2013

HOTLINE...CARELINE....

Berdasarkan tajuk di atas....pasti ada kena mengena dgn nombor telefon.... mula2 nak citer sempena cuti Nuzul quran ni,hari Jumaat aku dengan cikgu2 sekolah aku g Central Market, Masjid India n Jalan Tar..Fuyoo, 3 jam baru sampai jalan tar dr pj... kalau balik kg mungkin dah sampai taiping dah....disebabkan jammed yg teruk dan ada jalan yg ditutup akhirnya parking kereta kt jln apa ntah, pastu naik lrt dang wangi ke masjid jamek....masa balik pulak, kwn aku xnak solat kt masjid india sbb ramai org, ms nak solat kt lrt dang wangi, boleh lak xde telekung. so balik ikut suka hari, akhirnya smbhyg kt masjid kg baru...dr situ balik pj ikut jln yg xjam. xkisahla jauh pun asal xjam..akhirnya selepas 2 jam sampai pantai dalam.buka posa kt ayam golek.... sempat lak jumpa adam n musa anak muridku...

hari sabtu, adikku rafiq datang... bawak g beli baju melayu kt area puchong jer. pastu tanya nk beli t-shirt kat jusco ker dia tak nak. nanti beli sendiri...ok save budget. pastu g mydin sebab mak aku pesan kuih bangkit mydin..sebab org kampung pesan.pelik betul apa yg diorg suka sangat. lps balik mydin, menjala roti jalan jap,siap2 keluar...nak g berbuka puasa. sebab dah janji dengan kawan dia ajak berbuka kt gombak mkn nasi arab. sebelum tu nk g mkn kt satay hut tp xjadi.

lebih kurang kul 5 lebih aku gerak. aku lalu ldp lebuhraya damansara puchong. jln jammed kt puchong jer sikit.pastu dah xjam  cuma banyak kereta. masa aku kt depan one utama, aku perasan ada satu bunyi, aku tanya adik aku tau x bunyi apa, dia mcm xtau.pastu aku slow kan kereta masuk lane tengah...sampai kt area the curve, aku pun rasa, macam pancit jer, sebab rasa something wrong jer....au berhenti kat tepi hiway suh adik aku turun tengok, memag betul pancit....huhuhuuhu....tapi jln terus tgh cari tmpt nk berenti...masa berenti kt satu tmpt tu, mcm menakutkan jer banak kete laju...aku pasang lampu kecemasan n jln slow2...tu pun ada sebuah kete kelisa ni hampir2 langgar aku...takut gila aku..rasa macam nak pecut je kereta.... dahsyat org kt kl ni....dh org bg lampu kecemasan pun nk laju mcm nak langgar. akhirnya aku berenti dkt2 dgn tol sg penchala....jauh.....

aku gabra gila masa ni..kt sini pun rasa mcm ramai jer yg laju..motosikal pun sama.aku pun carila no phohe ldp careline....search kt internet... tanya 103....mula2 call skve...akhirnya dpt ldp... fuh...pastu aku suruh adik aku ltk lampu kecemasan yg 3 segi tu kt blkg...duduk dlm kereta ni asyik nk jerit jer sbb nmpk mcm diorg nak langgar.berkali2 aku phone balik ldp nk tanya org tu dh dtg x....adik aku nk tukar tp aku takut sbb tgk kereta laju....akhirnya polis  bantuan litrak sampai.... dia tolong tukarkan....alhmdulilah...elaok jer siap, azan magrib...so tak pergi ler berbuka dgn kwn aku... singgaj esso kt dpn beli air then patah balik berbuka kt kelana jaya..

MORAL OF THE STORY.....SENTIASALAH SIMPAN NOMBOR2 LEBUHRAYA NI...KITA TAK TAU BILA KITA NK BERLAKU BENDA2 GINI..MEH SINI SIMPAN DLM HP TU...

LDP HOTLINE/CARELINE: 03-74947333
SKVE CARELINE : 1300880026 



Sunday, 14 July 2013

Aku dan Tong Gas

Sementara menunggu azan Isyak berkumandang ni, sempat kiranya mencoret apa berlaku kepada aku hari ni... Ok tak tajuknya?Alamak dan azan pulak..jap g sambung ye...
ok dah siap solat isyak n terawih... ok sambung citer..tajuknya pasal tong gas...bukan bedah tong gas ye...sebenarnya dah beberapa hari rumah aku ni gas habs. dah berapa hari ler tak berasap dapur tu. bukannya apa, takde sape nak tolong g belikan gas. hari sekolah memang sibukla...

semalam sms rafiq suruh balik. pagi tadi call, dia ckp tak boleh balik. so lepas zohor hari ni, aku pun keluar menyelesaikan misiku...yg pertama aku p Pak Lang Pasar Segar kt Puchong Permai. Beli segala apa yg aku nak lah....daun kunyit jer takde. balik tu aku singgah kedai kt Tmn mas,Kedai Dumai. Dia cakap ada gas n boleh hantaq p rumah. Aku bgtau la tong gas aku warna biru. dia pk2 pastu cakap hijau merah...pastu aku p cari daun kunyit aku yg tak dapat lagi tu...pastu balik rumah basuh sotong... pastu nampak la org mai hantaq tong gas. Dia bawak tong kaler hijau merah petronas tu. bila dia tengok aku dia kata tk sama pulak tong dia.nanti dia nak p tanya bos dia. dia balik kedai dia. pastu dia mai balik dia kata tak boleh sbb tak sama. siap bagi balik duit aku...fuh sedih tu...

pastu aku pun p lah semua kedai kat tmn mas...ada lagi4 atau 5 kedai. ada yg tak jual, ada yg sibuk tak bleh hantaq gas. fuh...dahsyat....pastu aku p pulak dlm kg sri aman. ada 1 kedai tu, aku tak nmpk orang pun, bg salam.ada org jawab tp tak nampak gak org.ngeri gak.rupanya dok tidoq kt bawah kaunter. dia cakap jauh rumah aku. tak boleh hntaq. aku siap merayu bayaq lebih pun tak pa. tp dia kata boleh hantar pukul 6. tkut tk sempatjer nk masak... kedai dpn sikit, tak dak motor lak nk hntar.depan sikit tak hantaqlak. depan lagi, tak dak org lak nak hantaq...

pstu aku ter pk p pulak kat tmn putra prima. satu pun kedai dia xdak jual tong gas...pastu p pulak kt area rumah lama aku yg ada flat yg bawah dia ada kedai tu....ada 3 kedai...mula2 aku p kedai yg ada tong gas biru la. p.cik tu xnak hantaq...walaupun aku pujuk rayu. kedai tepi tu pulak ada perempuan jer.memang tak la nak hantaq. dah la akak tu mcm jiran lama aku jer. pastu kedai hujung tu jauh sikit. aku pun naik semula kereta. sempat call rafiq...buat suara sedih... yg lawaknya, aku rasa cam penat sangat cari tong gas ni....stop kereta, bolehlak aku nangis.meleleh air mata..bodoh jer...dah lap air mata g pulak kedai last ni....tk dapat jugak...dh sejam drive cari tong gas.aku bertekad balik rumah dan tau mcm mana aku masak...aku nak gak masak.tak nak beli kt pasar ramadhan...masak cara duduk kolej n awal2 praktikal dulu.guna periuk karan..hehehehe...siap jugak juadah berbuka aku. nasi putih,sambal sotong, kailan ikan masin, tauhu n teme goreng, pastu pecal..sebenanrya nak buat tauhu sumbat...

hehehehe...kelakar lak nangis sbb tong gas. kang best kalau ada Bedah Tong Gas kt taman aku ni.....masa ni lah aku terpikir, rasa nak kawin jer, nanti ada org boleh tolong belikan gas... :)

Saturday, 22 June 2013

Bahana Teknologi Maklumat yg Canggih...

Tengok tajuk cam ngeris kan???hehehehe... Pagi tadi time aku dok rumah sebelum ke sekolah, siapkan kerja sebelum berjumpa pelajar kt sekolah nanti. Sesambil tu untuk memudahkan kerja aku, aku pun buka la group kat whatsapp . Niat aku baik ni. Nak berbincang...Tengok2 pastu...fuh.....suasana tegang..Aku tak taula apa niat yang sorang ni...sama ada dia bergurau atau memang niat dia.... Terus aku terdiam dan tak masuk campur sbb memang macam sesi meluah perasaan antara satu sama lain...Tragis...

Ini lah aku nak bagitau, antara keburukan kita menaip. Bukan bercakap. Kadang-kadang bila menaip, kita sampaikan dengan nada kita yang mungkin happy atau bergurau. Tapi mesej yg sampai kepada pihak satu lagi mungkin dia merasakan kita marah, menghina atau yg lain daripada apa yg kita maksudnkan. ini boleh menyebabkan berlakunya perselisihan faham. Sedihkan. Teknologi yg kita harapkan dapat membantu meng eratkan hubungan silaturahim telah menjadi sebaliknya. ada disediakan icon emosi tetapi berapa org yg menggunakannya...sama juga seperti status yg di update kt dalam fb. lain orang yg membacanya, mungkin lain mesej yg diterima....dan kadangkala menyinggung perasaan...


:)

Thursday, 20 June 2013

Roti Jala....sedap ker...

Mesti tak percaya kan..hari ni aku buat lagi roti jala....siap ambik order lagi dari kawan-kawan....macam kelakar jer. try buat jual....tp yang kelakarnya roti jala aku rasanya hari ni rupa dia tak berapa nak cantik macam yg aku buat sebelum2 ni..hhuhuhuhu...

ramai jugak yang order.... dan ada yang nak order lagi. diorg cakap kari dia sedap..hehehehe...itu tiru resepi kari ayam dari google internet gak. tak ingat ambik kat mana tapi rasanya macam my resepi.

kali pertama aku buat roti jalan dengan adik aku pakai loyang tu.... susah gak nak jadi. kali kedua masa potluck kt sekolah. azwa tolong gulungkan. kali ketiga masa balik kampung hari tu. mak aku tolong gulung. siap g beli benda yg mcm kuali tp leper tu kat musa borong kt market lama kangar.kali ke 4 buat kt kampung gak. sebab nak guna acuan baru yg botol mayonis bermuncung 3 tu.... jadi cantik...siap bagi roti kt family pak ndak lagi...hahahaha...

pelik bila perasaan teringin nak mkn n suka roti jalan buat aku belajar nak buat. teringat dulu suka mkn kek batik,aku belajar buat n akhirnya kwn2 akan tanya aku resepi kalau nak buat.... :)
ini first aku buat bulan 12 thn lepas.ni utk bg jiran ni...

Wednesday, 19 June 2013

AKULAH PERANTAU . . . .

   Entah kenapa dari petang tadi aku rasa sedih. Apatah lagi bila mengenangkan kemungkinan keputusan eg tukar ialah pertukaran anda tidak diluluskan. aku juga tak tahu mengapa sejak dua menjakni aku asyik terfikir dan inginkan sangat berpindah balik ke kampung halamanku. Aku dah bosan kat sini. Boleh aku kata macam tu? Aku dah jemu hidup di sini.
  Dari kecik dulu, aku suka tinggal dgn tok. Sehingalah bila adik aku meninggal, aku balik duduk dengan mak n ayah aku. Lepas tu Tok pun meninggal. Selepas itu bermulalah hidup aku di asrama. Tapi masa ting4 aku keluar dari asrama dan terus tinggal di rumah.... Aku sibuk dengan pelajaran ku setiap hari di sekolah. habis spm,bulan 2 aku dapat tawaran masuk kmpp. Result spm belum keluar ketika itu. tahun depannya aku masuk upm. selama 4 tahun aku di sana. sambung praktikal mac-julai 2005.
 Habis jer praktikal, aku terus balik kampung kerana mak sakit dan aku perlu menjaga adik2 aku yg masih kecil. ketika itu adik yg bongsu baru berumur 2 tahun. Sebulan sahaja aku membantu keluarga di kampung,aku perlu pergi lagi kerana aku bakal diposting di johor bahru.12 september 2005 aku melaporkan diri di sana.
  banyak yg aku pelajari di smk tmn mutiara rini 2. bersama rakan2 yg kusayang...anak-anak muridku....akhirnya hujung 2007 berakhirnya tanggungjawab ku di sana apabila borang pindah yg aku suka2 isi tu permohonannya diluluskan.sedih masa mula2 tahu keputusannya..ingat lagi time tu selepas majlis mkn2 cikgu2 ptg aku drive sorang2 melayan perasaan kt danga bay....
  akhirnya aku diletakkan di smk la salle, petaling jaya.sebelum melaporkan diri, aku pernah ke jps kt shah alam tu untuk tukar ke petaling perdana. tapi katanya, dudk dulu kt situ, nanti kita tukar...selama 3thn aku di situ, tidak berniat utk berpindah kerana adik ku belajar di situ. tapi bermula 2011 aku mula memohon tukar...ke petaling perdana. ditambah pula aku dah beli rumah kt sini...tapi selalunya permohonan tak diluluskan...
  kemuncak perasaan ku terlalu meronta2 untuk berpindah pada hujung tahun lepas. Apabila diri ini disakiti....ditambah lagi dengan keadaan jalan yg sesak...tahun ini, pada awalnya aku rasakan aku mampu bertahan. aku mampu menjadi aku yg dulu. aku mampu menjalankan tanggungjawabku sepenuhnya dan sebaiknya. tapi aku salah...aku ingin sangat pulang ke kampung.... bersama keluargaku,membantu mereka....bersama mereka susah dan senang....cukuplah aku di sini.....selama 6thn ini,dah tak sanggup lagi....
maafkan cikgu,anak2 muridku....maafkanku.....cikgu sayang kamu semua tp sampai bila cikgu akan menunggu kamu.suatu hari nanti, kamu pasti pergi tinggalkan cikgu.....

Wednesday, 5 June 2013

Cuti -cuti ,Masak-masak

Dah lama kan aku tidak mencoretkan sesuatu...PEMALAS??? 2minggu dok kt kampung ni, nk update blog tp malasjer...tapi aku dah asyik pulak dgn hobi baru....
kalau nak diikutkan tak derlah baru sangat..aku memang suka  pun memasak...sejak balik ni konon2 asyik nk memasak jer....

kadang-kadang terpikir, rasa macam nak jer buka kedai makan ker...atau jual makanan....lawak tak aku ni..masak pun bknnya pandai sangat pun....


Wednesday, 27 March 2013

minggu pertama sekolah

2hb jan 2013 dah start sekolah tetapi hari pertama orientasi ditunda sebab pihak sekolah cakap ppd dtg melawat sekolah. Aku kena masuk relief masa pertama pelajar islam kls 1 indigo. Siap terlebih relief pulak.  Dekat 2 wktu dok bt syok bercakap.yg bestnya, cikgu dia xsedar ker bdk2 islam kls dia xde.
Utk minggu ni aku pkai selendang g sekolah. Sj jer. Ramai pulak ingt penmpilan baru sedangkn aku mmg selalu pun pkai selendang g sekolah.
Dan satu lagi yg kelakar,hari rabu ada org ckp aku makin kurus. Setau aku berat aku tak turun pun sbb baru blik kampung, biasala.siap blik mlm tu timbang berat mmg tak turun pun. Pastu semalam masa aku nk panggil pljar nk mintak tolong, ada sorang mak student ni, panggil aku n bgtau aku dh semakin kurus. Wah. . . Mak budak pun dok tgk aku. Bila aku ckp x, ada pulak sorg lg mak budak ni menyampuk ckp mmg betul nmpk aku kurus sikit. Pastu ada lak bdk f3 ckp nmpk mkin cntik ker ayu ntah. Malu i kejap.
Semalam blik umah skitnya kaki sbb rupanya aku berdiri jer sepnjang Masa. Huhuhu. Moga hari ni ok2 aja.

Sunday, 24 March 2013

Program Waja Diri 2013

          Hmmm.Blog yang bersawang....Perlu tak dibuang sawang-sawang ni? Ok pada 23hb Mac 2013 Unit B&K sekolah aku ada buat Program Waja Diri siri 5. Akulah penyelarasnya. Kalau dah siri 5 ini menunjukkan yang aku dah hampir 6tahun dah berada kat sekolah ni...dan tahun ni walaupun masa dah lambat,PK Petang nak juga aku siapkan program mengikut takwim..So bertungkus-lumuslah aku membuat persediaan untuk program dalam masa seminggu ni. Semuanya aku nak buat..Yang paling penat sekali setiap hari jumpa para peserta kutip surat kebenaran ibu bapa dan call ibu bapa. mengikut peserta dalam senarai asal ialah 43 orang. jadi aku mesti call kesemuanya untuk pastikan kesemuanya datang.
        
         Bila dah call hari-hari, geram jer budak-budak ni dengan aku. Yang konon-konon tak boleh datang sebab ada banyak hal,tapi sebab aku call, kenalah diorang ni datang...Tapi tak kurang juga ada yang mem 'backup' anak-anak mereka. Kat sini boleh nampak pelbagai ragam manusia. Aku hanyalah agen untuk membantu mereka membuat perubahan positif pada anak2 mereka. Tetapi kalau ibu bapa sendiri tidak ingin pedulikan anak-anak mereka, aku tidak boleh berbuat apa-apa. 

          Tiba pada tarikhnya,sebelum 7.30 lagi aku dah sampai ke sekolah. Dan aku juga mengambil inisiatif menelefon para pelajar yang telah bersetuju untuk datang tetapi belum sampai di meja pendaftaran. Ada juga ibu bapa yang sangat mengecewakan aku ketika ini. Paling ketara apabila ada seorang ibu yang 2 orang anaknya adalah peserta terpilih. Kedua-dua anaknya tiba2 sakit. Dan pesertaku untuk hari tersebut hanyalah 19 orang dengan 2orang peserta sangat lewat tapi tahniah kpd mereka semua yg hadir. Hanya 2 orang peserta berbangsa Cina. 5 orang peserta india dan selebihnya Melayu. Inilah kelemahan bila mengadakan program sahsiah untuk pelajar bermasalah pada hari cuti. Ditambah pula cuti seminggu.

         Program bermula pada pukul 830 dan dikendalikan oleh En Annadurai hinggalah rehat pada pukul 10.00. Seterusnya ada slot motivasi daripada penceramah jemputan. en Shazril daripada TM R&D kalau xsilap aku. dah lupa pulak... ;) Lepastu sebelum aku lepaskan untuk makan tengah hari, aku buat Aktiiviti SiButa untuk komunikasi. Ini dikendalikan oleh PRS-PRS ku sayang. PRS yg membantu untuk aktiviti ialah Fazrul Hafiz Form 4,Form 5 ialah Haikal Ismail dan Shafiq Nizam manakala form 3 pula Ariz Zulfayri, Ahmad Khabeer dan Nabil Zarif. Naim Semawi dan Amirul Azrai ting 3... (Bersambung)

Sayang Si Buta ....
Ice breaking oleh En Annadurai

Kusyuk dengar motivasi daripada En Syazril.


There was an error in this gadget